Sastojci (za 6 osoba):

 

300 ml slatke pavlake,
štapić vanile,
3 žumanceta,
60 g šećera,
nar srednje veličine,
smeđi šećer za posipanje,
listić nane.

 

Priprema:

 

  1. Štapić vanile prepolovite po dužini, izvadite sjemenke, stavite u posudu sa slatkom pavlakom i zagrijavajte na umjerenoj temperaturi dok ne provri.

 

  1. Posudu sklonite s ringle i ostavite da se ohladi. U međuvremenu, mikserom kremasto umutite žumanca s kristal šećerom, dodajte ohlađenu pavlaku, promiješajte i procijedite kroz cjediljku.

 

  1. Krem rasporedite u podmazane vatrostalne zdjele, poredajte u pleh, sipajte vrelu vodu do polovine visine zdjela i pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

 

  1. Zdjele izvadite iz pleha i ohladite na sobnoj temperaturi. Nakon 60 minuta pokrijte ih folijom i stavite u frižider.

 

  1. Nar prepolovite i kašičicom izvadite sjemenke. Prije serviranja krem pospite smeđim šećerom, kratko zagrijjte u rerni na najvišoj temperaturi (da se šećer karamelizira) i ukrasite sjemenkama nara.