Sastojci:

 

500 g piletine (s kostima ili bez),

1 luk,

2 mrkve,

2 peršuna,

1 manji komad celera,

peršunov i celerov list,

1 klip kukuruza,

1 dl vrhnja,

maslinovo ulje,

kriška hljeba,

so, biber.

 

Priprema:

 

  1. U šerpu stavite pileće meso, luk koji ste prethodno kratko popekli na sporetu ili u rerni, oguljenu mrkvu, peršun, celer te celerov i peršunov list. U šerpu ulijte oko litar i po do dva litra vode. Kuhajte na laganoj vatri dok se meso i povrće ne skuha, oko sat vremena.

 

  1. Nožem sastružite zrna kukuruza s klipa. Desetak minuta prije kraja kuhanja dodajte i kukuruz. Procijedite supu. Meso odstranite s kostiju i vratite u šerpu.

 

  1. Supu izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu, dodajte malo vrhnja i ostavite da kuha još koju minutu. Poslužite s prepečenim kockicama hljeba i pospite s malo maslinovog ulja.