Sastojci:
1 svežanj mladog luka,
1 krompir srednje veličine (oguljen i nasjeckan na kockice),
1-2 čehna bijelog luka,
pola ili 1 kašika soja sosa,
četvrtina kašike suhog origana,
750 ml vode,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber.
Priprema:
- Na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržite bijeli luk. Dodajte mladi luk i dinstajte 4 do 5 minuta na laganoj vatri. Dodajte krompir, posolite i pobiberite po ukusu.
- Ulijte vodu, promiješajte, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok se krompir ne skuha. Ostavite supu da se malo rashladi, a potom je izmiksajte dok ne postane kremasta.
- Dodajte soja sos i origano te ponovo stavite na vatru i kuhajte još 5 minuta. Ako je supa previše gusta, možete je tokom kuhanja razrijediti s malo vode. Prije posluživanja ukrasite svaku porciju nasjeckanim lišćem mladog luka i peršunom.