Sastojci:

 

1 svežanj mladog luka,

1 krompir srednje veličine (oguljen i nasjeckan na kockice),

1-2 čehna bijelog luka,

pola ili 1 kašika soja sosa,

četvrtina kašike suhog origana,

750 ml vode,

2 kašike maslinovog ulja,

so i biber.

 

Priprema:

 

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržite bijeli luk. Dodajte mladi luk i dinstajte 4 do 5 minuta na laganoj vatri. Dodajte krompir, posolite i pobiberite po ukusu.

 

  1. Ulijte vodu, promiješajte, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok se krompir ne skuha. Ostavite supu da se malo rashladi, a potom je izmiksajte dok ne postane kremasta.

 

  1. Dodajte soja sos i origano te ponovo stavite na vatru i kuhajte još 5 minuta. Ako je supa previše gusta, možete je tokom kuhanja razrijediti s malo vode. Prije posluživanja ukrasite svaku porciju nasjeckanim lišćem mladog luka i peršunom.