Sastojci:

500 g bundeve,

3-4 šolje vrele vode,

2 kašike putera,

1 mala glavica crnog luka,

1 čehno bijelog luka,

1 šolja riže,

100 ml bijelog vina,

6 listova svježe žalfije,

2 kašike kisele pavlake,

30 g parmezana,

2 kašike pinjola,

maslinovo ulje,

so, biber.

Priprema:

  1. Bundevu isjeći na kockice, poprskati s malo maslinova ulja i staviti u rernu da se ispeče. Kad je pečena ostaviti da se hladi i 1/3 bundeve izdvojiti na stranu.
  2. Luk isjeći na kocke i propržiti na puteru. Kada omekša, dodati isjeckani bijeli luk i rižu. Promiješati pa naliti bijelo vino. Smanjiti vatru i ostaviti da se krčka dok vino ispari.
  3. Kad vino ispari dodavati po pola šolje vode, poklopiti i ostaviti da se krčka, svaki put kada voda ispari ponavljati postupak.
  4. Kad je riža napola kuhana dodati bundevu (onaj dio koji nije sklonjen na stranu) i nastaviti s procesom dodavanja vode, dok se riža skuha.
  5. Dodati parmezan i kiselu pavlaku, posoliti, pobiberiti….
  6. Na malo maslinovog ulja propržite listove žalfije pa dodajte rižotu. Sve dobro izmiješati. Pinjole propržite na suho.
  7. Rižoto naspite u posudu za posluživanje, pospite izdvojenom bundevom i pinjolima.