Poslužite složenac od krompira i prase kao prilog ili kao glavno jelo, uz sezonsku salatu. Količina je dovoljna za čak osam osoba, a ovo je jedno od omiljenih jela čuvenog Jamieja Olivera.
Sastojci:
1 kg krompira,
2 luka,
2 prase,
600 ml mlijeka,
400 ml vrhnja za kuhanje,
6 inćuna u ulju,
8 čehna bijelog luka,
15 g svježeg ruzmarina,
6 svježih listova lovora,
1 muškatni oraščić,
50 g parmezana.
Priprema:
- Ogulite krompire, očistite luk i prasu. Narežite ih na komade debljine pola centimetra. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Izlijte mlijeko i vrhnje u tavu, dodajte narezane inćune, zgnječeni bijeli luk, ruzmarin i lovor. Pričekajte da zavri pa odmah ugasite vatru i izvadite začine.
- Umiješajte većinu naribanog parmezana, isprobajte i posolite po potrebi. U zdjeli veličine 25×30 cm složite krompir, luk i prasu, prelijte kremastom smjesom i dodajte ostatak parmezana.
Pecite 30 minuta prekriveno folijom, a potom još 45 bez folije, dok ne poprimi zlatnu boju.