Cannelloni su jedna vrsta cjevaste tjestenine – samo ime cannelloni doslovno znači “velike cijevi”. Zbog svog oblika pogodni su za razna punjena, poput ovog sa blitvom i sirom, a možete ih puniti mesom i povrćem ili šta god vam već padne na pamet.

Sastojci:

1 pakovanje tjestenine za cannellone

0.5 kg blitve

0.5 kg ricotte

2 jaja

30 g brašna

30 g maslaca

450 ml mlijeka

50 g tvrdog sira

1.5 kg paradajza

4 čehna bijelog luka

4 kašike maslinovog ulja

Začini: so, biber, svježi bosiljak, muškatni oraščić

 

Priprema:

  1. Salsa – Ako želite, paradajzu ogulite kožicu. Na maslinovom ulju kratko pržite nasjeckani bijeli luk, zatim dodajte usitnjeni paradajz, so, biber i desetak listova bosiljka. Kad prokuha, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 1 sat, povremeno miješajući.
  2. Punjenje – Blitvu operite i očistite od predebelog korijenja. Nasjeckajte je i pržite u dobro zagrijanoj tavi na maslinovom ulju dok tekućina ne ispari. Prebacite je u cjedilo i ohladite. Ricottu pomiješajte s jajima, prstohvatom soli i biberom, dodajte blitvu.
  3. Bechamel – U lončiću rastopite maslac i dodajte mu brašno. Kratko pržite miješajući kuhačom, a zatim ulijte hladno mlijeko. Smanjite vatru i strpljivo miješajte pjenjačom dok se umak ne zgusne. Sklonite ga s vatre i umiješajte so, biber, muškatni oraščić (po želji) i naribani sir.
  4. Na kraju zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Dno vatrostalne posude prekrijte debelim slojem salse. Punjenje premjestite u dresir vrećicu ili plastičnu vrećicu kojoj ste odrezali vrh, pa napunite tjesteninu i posložite je na salsu. Prelijte cannellone eventualnim ostatkom salse i bechamel umakom. Pecite 40 minuta i poslužite toplo, uz salatu po želji.