Cannelloni su jedna vrsta cjevaste tjestenine – samo ime cannelloni doslovno znači “velike cijevi”. Zbog svog oblika pogodni su za razna punjena, poput ovog sa blitvom i sirom, a možete ih puniti mesom i povrćem ili šta god vam već padne na pamet.
Sastojci:
1 pakovanje tjestenine za cannellone
0.5 kg blitve
0.5 kg ricotte
2 jaja
30 g brašna
30 g maslaca
450 ml mlijeka
50 g tvrdog sira
1.5 kg paradajza
4 čehna bijelog luka
4 kašike maslinovog ulja
Začini: so, biber, svježi bosiljak, muškatni oraščić
Priprema:
- Salsa – Ako želite, paradajzu ogulite kožicu. Na maslinovom ulju kratko pržite nasjeckani bijeli luk, zatim dodajte usitnjeni paradajz, so, biber i desetak listova bosiljka. Kad prokuha, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 1 sat, povremeno miješajući.
- Punjenje – Blitvu operite i očistite od predebelog korijenja. Nasjeckajte je i pržite u dobro zagrijanoj tavi na maslinovom ulju dok tekućina ne ispari. Prebacite je u cjedilo i ohladite. Ricottu pomiješajte s jajima, prstohvatom soli i biberom, dodajte blitvu.
- Bechamel – U lončiću rastopite maslac i dodajte mu brašno. Kratko pržite miješajući kuhačom, a zatim ulijte hladno mlijeko. Smanjite vatru i strpljivo miješajte pjenjačom dok se umak ne zgusne. Sklonite ga s vatre i umiješajte so, biber, muškatni oraščić (po želji) i naribani sir.
- Na kraju zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Dno vatrostalne posude prekrijte debelim slojem salse. Punjenje premjestite u dresir vrećicu ili plastičnu vrećicu kojoj ste odrezali vrh, pa napunite tjesteninu i posložite je na salsu. Prelijte cannellone eventualnim ostatkom salse i bechamel umakom. Pecite 40 minuta i poslužite toplo, uz salatu po želji.