Ručak kao glavni obrok bi trebao biti najvažniji i da nam da najviše energije. Zato je ovo jelo idealan prijedlog za popodnevi obrok.

Sastojci:

5 kremenadli (oko 1 kg)

1 glavica crnog luka

5 čehni bijelog luka

1 goveđa kocka za supu

pola litre vrele vode

1 dl bijelog vina

ulje

brašno

začini: so, biber, lovorov list

Priprema: 

1. Kremenadlama odstraniti kosti, oprati ih, posusiti ubrusom, istanjiti čekićem, posoliti i pobiberiti.

  1. Zatim ih uvaljati u brašno i pržiti na ulju u tavi da dobiju lijepu, rumenu boju. Kada se isprže slagati ih u vatrostalnu posudu poprskanu uljem. Preko kremenadli staviti nekoliko lovorovih listića.
  2. Na istom ulju na kome su se pržile kremenadle, propržiti crni luk isjeckan na rebarca, zatim dodati sitno isjeckan bijeli luk i 3-4 kašike brašna.
  3. U pola litre vrele vode razmutiti sitno izmrvljenu kocku za supu i time preliti luk i brašno u tavi, još malo miješati da se zgusne i malo posoliti.
  4. Preliti kremenadle sosom iz tave, da ih potpuno prekrije sos jer će one tečnost upiti. Poprskati ih vinom. Poklopiti vatrostalnu posudu ili je prekriti alu-folijom te peći u rerni 45 minuta na 180 stepeni, zatim otklopiti i peći jos deset minuta otkriveno.
  5. U preliv možete dodati i kašičicu slatke i ljute mljevene paprike da bude fino i pikantno. Uz kremenadle može se servirati pire krompir, tjestenina, riža i naravno salata po izboru.