Kuhanje u wok je zaista odličan način pripreme namirnica. Omogućava nam brzu i jednostavnu pripremu hrane, hranjivi sastojci namirnica ostaju sačuvani, a jela su sočna i hrskava.
Koristite namirnice koje najviše volite ili one koje trenutno imate u kuhinji. Naravno poigrajte se i začinima. Egzotični i pikantni začini koji su tipični za azijsku kuhinju, pretvorit će svako jelo u kulinarsko remek-djelo.
Sastojci:
120 g mrkve,
1 prasa,
1 crvena paprika,
250 g riže basmati,
500 g filea pilećih prsa,
1 kašika susamovog ulja ili ulja od kikirikija,
1 kašičica mljevenog đumbira,
pola kašičice kurkume,
pola kašičice kajenskog bibera (mljevene osušene čili papričice),
100 ml povrtnog temeljca,
200 ml kokosovog mlijeka,
3 kašike milerama,
1 limeta,
so, biber.
Priprema povrća:
Očistite i operite mrkve, prasu i papriku te ih narežite na trake dužine 5 cm.
Kuhanje riže:
Uspite rižu u sito, operite pod mlazom vode i ocijedite. Kuhajte rižu 20 minuta u dvostruko više vode.
Prženje mesa:
Operite i osušite file i narežite ga na trake. Zagrijte ulje u woku. Popržite meso sa svih strana neprestano miješajući. Dodajte đumbir, kurkumu i kajenski biber te nastavite s prženjem.
Dinstanje povrća:
Mesu dodajte mrkvu, temeljac, kokosovo mlijeko i mileram. Kratko dinstajte. Zatim dodajte papriku i prasu te promiješajte. Dinstajte meso i povrće na laganoj vatri uz stalno miješanje sljedećih 10 minuta.
Dodavanje začina:
Iscijedite 1 limetu. Začinite povrće limetinim sokom, solju i biberom.
Posluživanje jela:
Ocijedite rižu i poslužite je na tanjiru zajedno s dinstanim mesom i povrćem. Po želji, ukrasite jelo vlascem.