Talasa se poput pudinga, a mekan je poput sunđera: Japanski cheesecake je kolač kojem nećete moći odoljeti

Autor: Vaša kuharica
03.08.2017 17:03
A
A
A

Famozni japanski cheesecake koji gledamo na društvenim mrežama, talasa se poput pudinga, a mekan je poput sunđera.

Sastojci: 

  • 50 gr mekog brašna , 
  • 30 gr kukuruznig brašna , 
  • 130 gr kristal šećera, 
  • 1 vanilin šećer , 
  • 1 prašak za pecivo, 
  • 6 jaja (odvojiti bjelanca od žumanaca), 
  • 60 gr maslaca, 
  • 180 ml mlakog mlijeka, 
  • 200 gr krem sira 


Priprema:

U staklenu činiju dodati krem sir i mlijeko, topiti na pari dok se sve ne rastopi i sjedini. 

Dok je krem vruć dodati maslac i izmiješati da se rastopi. Kremu prekriti folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. Razdvojena bjelanca i žumanca staviti u posebne posude. 

Tamo gdje su žumanca dodati šest kašika šećera i mutiti dok ne bude pjenušavo. 

Dodati ohlađen krem od sira, mlijeka i maslaca, miješati na najmanjoj brzini da se sjedini. 

Dodati prašak za pecivo, kukuruzno i meko brašno, zatim mutiti da se sjedini. 

U posudi s bjelancima, dodati prstohvat soli i postepeno dodavati preostali šećer i vanilin šećer. 

Mutiti dok smjesa ne postane gusta. U smjesu sa žumancima, dodavati kašiku po kašiku bjelanca. 

Lagano miješati krem. Staviti u kalup za pečenje. Pripremiti još jedan veći kalup u koji ćete uliti vrelu vodu. Ubacite kalup sa smjesom u veći kalup s vodom. 

Zagrijati pećnicu na 150 stepeni. U zagrijanu pećnicu staviti kalupe i peći minimalno jedan sat i 15 minuta. 

Čim je cheesecake pečen, ostaviti odškrinutu pećnicu da se kolač polagano hladi. 

Posluživanje po želji, a preporučuje se uz sezonsko voće.