Serenada kolač: Poslastica za pamćenje

Autor: Avaz.ba
11.10.2017 08:50
A
A
A

Serenada kolač obradovat će sve one koji vole kremaste deserte u kojima dominira kakao. Na prvi zalogaj zavoljet će ga sasvim sigurno.

Sastojci za tijesto: 

10 kašika brašna, 

2 kašike kakaoa, 

1 prašak za pecivo, 

7 jaja, 

9 kašika šećera.

Sastojci za krem: 

12 kašika šećera, 

1 litar mlijeka, 

200 g putera, 

3 kesice vanilin šećera, 

9 kašika gustina, 

1 kašika kakaa za ukrašavanje.

Pripreme: 

Mikserom mutimo jaja i 9 kašika šećera. Kada se šećer rastopi, dodamo brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, uz neprekidno miješanje. Tijesto prespemo u tepsiju obloženu papirom. Pečemo 15 minuta na 200 stepeni.

Pripremamo krem. U šerpu na šporetu sipamo skoro cijelo mlijeko, dodamo 12 kašika šećera i vanilin šećer. Gustin rastopimo u preostalom mlijeku i dodamo u uzavrelo mlijeko na šporetu, neprekidno miješajući. Kada krem dobije potrebnu gustinu, sklonimo sa šporeta.

Ohlađeni krem mutimo mikserom i dodamo puter. Mutimo dok se sastojci ne sjedine. Ispečeni patišpanj siječemo na dva jednaka dijela. Na prvi dio nanesemo fil i stavimo drugi dio patišpanja. Isiječemo kolač na parčiće. Preostalim filom punimo špric, ukrasimo svaki kolač i pospemo kakaom.