Vaša kuharica

Francuski desert koji voli cijeli svijet: Panj kolač

Autor: Avaz.ba
09.11.2017 16:17
A
A
A

Ranije je “Panj kolač“ bio vrlo cijenjena slastica, a pripremala se uglavnom za rođendane, svadbe i slične svečanosti. Ovaj praznični francuski desert ima oblik koji podsjeća na drvo, a osvojio je i naše trpeze. 

Sastojci za tijesto:

60 g kakaa

60 ml vruće vode

vanilin šećer

30 g maslaca sobne temperature

140 g šećera

7 jaja

pola kašičice praška za pecivo

Za kremu:

200 ml vrhnja za šlag

150 mascarponea

2 velike kašike šećera u prahu

1 mahuna vanilije

Za glazuru

150 g čokolade

50 g maslaca

1 kašika meda

Priprema:

1. Zagrijete pećnicu na 170 stepeni. Na veliki lim za pečenje stavite papir za pečenje i lagano ga namastite maslacem.

2. U manjoj zdjeli izmiješajte kakao, vruću vodu i maslac. Razdvojite žumanca i bjelanca u dvije zdjele. 3. Žumanca umutite s polovinom šećera i vanilin šećerom. Kad smjesa postane kremasta i blijedožuta, dodajte joj smjesu s kakaom i dobro izmiješajte. U posebnoj zdjeli istucite bjelanca, a kad se počnu formirati mekani vrhovi, dodajte im preostali šećer pa tucite dok ne dobijete čvrst snijeg.

4. Trećinu bjelanaca dodajte u smjesu s jajima i kakaom te lagano promiješajte silikonskom špatulom. Dodajte i ostatak nježno miješajući da se ne stvore mjehurići zraka. Dobivenu smjesu istresite na pripremljeni lim i zaravnajte te stavite peći na 170 stepeni oko 15 - 18 minuta.

5. Tijesto izvadite da se ohladi i prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom.

6. Za glazuru rastopite čokoladu, maslac i med na pari i ostavite da se ohladi.

7. Istucite vrhnje za šlag sa šećerom u prahu te mu dodajte vaniliju i mascarpone i na kraju izmiješajte kako biste dobili jednoličnu smjesu.

8. Ohlađeno tijesto ravnomjerno premažite smjesom mascarponea i vrhnja pa zarolajte pomažući se pritom papirom za pečenje koji ćete polako uklanjati kako budete rolali.

Kad zarolate kolač do kraja, stavite ga u frižider na pola sata da se krema stisne. Nakon toga ga prelijte mlakom (ne smije biti vruća, jer će se krema rastopiti) glazurom i po želji ukrasite te stavite u frižider.

9. Izvadite kolač iz frižidera barem 15 minuta prije posluživanja.