Vaša kuharica

Jedinstven okus: Piletina u krem umaku s kaparima

Autor: Avaz.ba
10.11.2017 16:58
A
A
A

Kapar, pikantan dodatak mediteranskim jelima, supama, sosovima i ukiseljenom povrću, nije baš često viđen na našoj trpezi. 

Sastojci:

800 g pilećih prsa

2 kašike limunovog soka

pola kašičice bibera

1 kašičica soli

1 kašičica kopra

1 kašičica bijelog luka u prahu

2 kašika maslaca +

3 kašike maslaca

200 g vrhnje za kuhanje

2 kašike kapari

Priprema:

1. Pileća prsa prelijte limunovim sokom te začinite sa soli, buberom, bijelim lukom u prahu i koprom.

2. U većoj tavi otopite maslac i prepecite piletinu na srednjoj do jakoj vatri uz često okretanje do smeđe boje, oko 5 min.

3. Zatim smanjite jačinu vatre i pecite još 5-7 min dok meso bude potpuno pečeno. Premjestite na tanjir i pokrijte folijom da ostane toplo.

4. U istu tavu ulijte vrhnje za kuhanje i uz miješanje kuhajte oko 3 minute, a zatim umiješajte kapare i prokuhajte još 1-2 minute.

5. Umak prelijte preko pilećih prsa i servirajte.