Vaša kuharica

Domaći kroasani

Autor: Avaz.ba
14.11.2017 13:59
A
A
A

Sastojci za prvo tijesto: 500 g brašna tipa 0, 50 g šećera, 250 ml mlake vode, 100 g maslaca, 14 g suhog kvasca, 12 g soli.

Sastojci za masno tijesto: 250 g maslaca, 100 g brašna.

Priprema:

1. Prvo tijesto: Pomiješajte vodu, šećer i so. Pomiješajte brašno i suhi kvasac te dodajte vodu u kojoj ste otopili so i šećer i počnite mijesiti tijesto. Kada ste tijesto dopola zamjesili, dodajte maslac. Mjesite 10 minuta. Oblikujte tijesto u pravougaonik, zamotajte u providnu foliju i ostavite tijesto u frižideru preko noći.

2. Masno tijesto: Mijesite maslac i brašno dvije do tri minute da dobijete lijepu ujednačenu masu. Postavite masno tijesto na papir za pečenje zatim ga prekrijte drugim dijelom papira za pečenje i oblikujte u kvadrat.

3. Ostavite tijesto u frižideru 10 minuta. Izvadite prvo tijesto iz frižidera i počnite ga razvijati lagano. Izvadite masno tijesto iz frižidera i lagano razvucite.

4. Preklapanja običnog i masnog tijesta možete raditi kako želite. Između svakog sloja premažite maslacem. Kada ste zavrsili sa preklapanjima i nakon što vam je tijesto spremno za upotrebu razvucite ga i isijecite u trokut te smotajte. Ostavite da nadođu bar 4 sata prije pečenja.

5. Kada su kroasani nadošli, premažite ih lagano umućenim jajetom. Zagrijte rernu na 200 stepeni i pecite kroasane oko 20 minuta.