Sastojci:
1/2 šolje badema,
1/4 šolje šećera,
so,
1 šolja brašna,
85 g maslaca,
2 kašičice želatine,
100 ml pomiješanog mlijeka i vrhnja za šlag u jednakim omjerima (50 ml mlijeka:50 ml vrhnja),
1,5 šolja grčkog jogurta,
1/4 šolje smeđeg šećera,
3 narandže srednje veličine.
Priprema:
- Fino sameljite zajedno bademe, bijeli šećer i pola kašičice soli. Dodajte brašno i sve ponovno dobro pomiješajte. Dodajte maslac i ponovno sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu čvršću smjesu.
- U pleh za tart s mobilnim dnom smjesu ravnomjerno rasporedite i dobro utisnite. Lim sa smjesom stavite u zamrzivač na 15-ak minuta.
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pecite smjesu oko 30 minuta dok ne postane zlatna i hrskava.
- Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi 10 minuta, zatim koricu maknite iz lima te ju ohladite do kraja. U maloj posudici ostavite želatinu da nabubri prema uputama s pakiranja.
- Zagrijte smjesu mlijeka i slatkog vrhnja. Kad se počne isparavati, dodajte želatin i miješajte tako dugo dok se želatina ne otopi. U drugoj posudi pomiješajte jogurt, smeđi šećer, prstohvat soli, te dodajte smjesu sa želatinom. Sve dobro pomiješajte, izlijte na koricu koju ste ohladili i ostavite u hladnjak da se ohladi.
5. Ogulite narandže, tako da vam ona ostane u jednom komadu. Izrežite narandže tako da dobijete krugove debljine oko pola centimetra. Uklonite košpice, ako ih ima. Naslažite kriške narandže prije serviranja tarta.