Sastojci:

 

1/2 šolje badema,

1/4 šolje šećera,

so,

1 šolja brašna,

85 g maslaca,

2 kašičice želatine,

100 ml pomiješanog mlijeka i vrhnja za šlag u jednakim omjerima (50 ml mlijeka:50 ml vrhnja),

1,5 šolja grčkog jogurta,

1/4 šolje smeđeg šećera,

3 narandže srednje veličine.

 

Priprema:

 

  1. Fino sameljite zajedno bademe, bijeli šećer i pola kašičice soli. Dodajte brašno i sve ponovno dobro pomiješajte. Dodajte maslac i ponovno sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu čvršću smjesu.

 

  1. U pleh za tart s mobilnim dnom smjesu ravnomjerno rasporedite i dobro utisnite. Lim sa smjesom stavite u zamrzivač na 15-ak minuta.

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pecite smjesu oko 30 minuta dok ne postane zlatna i hrskava.

 

  1. Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi 10 minuta, zatim koricu maknite iz lima te ju ohladite do kraja. U maloj posudici ostavite želatinu da nabubri prema uputama s pakiranja.

 

  1. Zagrijte smjesu mlijeka i slatkog vrhnja. Kad se počne isparavati, dodajte želatin i miješajte tako dugo dok se želatina ne otopi. U drugoj posudi pomiješajte jogurt, smeđi šećer, prstohvat soli, te dodajte smjesu sa želatinom. Sve dobro pomiješajte, izlijte na koricu koju ste ohladili i ostavite u hladnjak da se ohladi.

 

5. Ogulite narandže, tako da vam ona ostane u jednom komadu. Izrežite narandže tako da dobijete krugove debljine oko pola centimetra. Uklonite košpice, ako ih ima. Naslažite kriške narandže prije serviranja tarta.