Sastojci:
Maslinovo ulje,
luk,
3 čehna bijelog luka,
pola kašičice crvene paprike,
500 g paradajza,
1 kašičica origana,
1 kašičica šećera,
so, biber,
2 patlidžana,
3 tikvice,
400 g sira rikote,
1 jaje,
3 šolje gaude,
mocarela,
500 g tijesto za lazanje,
list bosiljka,
4 paprike.
Priprema:
- Za umak zagrijte kašiku ulja u tavi, dodajte nasjeckani luk, popržite ga oko tri minute dok ne omekša pa dodajte dva čehna bijelog luka i mljevenu papriku te dinstajte još minutu. Ubacite narezan paradajz, origano, šećer, kašičicu soli i 1/2 kašičice bibera. Kuhajte otkriveno 20 minuta.
- Zagrijte rernu, složite paprike u posudu za pečenje pa ih pecite dok se koža ne zapeče. Prebacite ih u zdjelu i pokrijte, neka stoje 10 minuta, a zatim ogulite kožu i narežite paprike na trake.
- Položite patlidžane narezane na kriške u jednom sloju na pleh, premažite ih uljem i začinite. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju te okrenite samo jednom. Složite ih na tanjir, a zatim ponovite postupak s tikvicama.
- Umutite rikotu, jaje, čehno bijelog luka, 1/2 šolje tvrdog sira i 1/2 kašičice bibera u posebnoj zdjeli. Zagrijte rernu na 180 stepeni.
- Kašikom nanesite tanak sloj umaka na dno posude za pečenje pa stavite prvi sloj tijesta za lazanje preko umaka i razmažite rikotu preko tjestenine. Zatim rasporedite kriške patlidžana preko sira, dodajte malo umaka, pospite tvrdim sirom i mocarelom.
- Stavite drugi sloj tijesta za lazanje preko patlidžana. Ponovite postupak tako da patlidžane zamijenite tikvicama. Zatim ponovite postupak još jednom, ovaj put s paprikom.
- Pokrijte zadnji sloj s tijestom za lazanje, dodajte rikotu i preostalo povrće, prelijte umak preko i oko povrća. Pospite završnim slojem tvrdog sira i mocarele. Pecite 45-55 minuta.