Sastojci:

Maslinovo ulje,

luk,

3 čehna bijelog luka,

pola kašičice crvene paprike,

500 g paradajza,

1 kašičica origana,

1 kašičica šećera,

so, biber,

2 patlidžana,

3 tikvice,

400 g sira rikote,

1 jaje,

3 šolje gaude,

mocarela,

500 g tijesto za lazanje,

list bosiljka,

4 paprike.

Priprema:

  1. Za umak zagrijte kašiku ulja u tavi, dodajte nasjeckani luk, popržite ga oko tri minute dok ne omekša pa dodajte dva čehna bijelog luka i mljevenu papriku te dinstajte još minutu. Ubacite narezan paradajz, origano, šećer, kašičicu soli i 1/2 kašičice bibera. Kuhajte otkriveno 20 minuta.
  2. Zagrijte rernu, složite paprike u posudu za pečenje pa ih pecite dok se koža ne zapeče. Prebacite ih u zdjelu i pokrijte, neka stoje 10 minuta, a zatim ogulite kožu i narežite paprike na trake.
  3. Položite patlidžane narezane na kriške u jednom sloju na pleh, premažite ih uljem i začinite. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju te okrenite samo jednom. Složite ih na tanjir, a zatim ponovite postupak s tikvicama.
  4. Umutite rikotu, jaje, čehno bijelog luka, 1/2 šolje tvrdog sira i 1/2 kašičice bibera u posebnoj zdjeli. Zagrijte rernu na 180 stepeni.
  5. Kašikom nanesite tanak sloj umaka na dno posude za pečenje pa stavite prvi sloj tijesta za lazanje preko umaka i razmažite rikotu preko tjestenine. Zatim rasporedite kriške patlidžana preko sira, dodajte malo umaka, pospite tvrdim sirom i mocarelom.
  6. Stavite drugi sloj tijesta za lazanje preko patlidžana. Ponovite postupak tako da patlidžane zamijenite tikvicama. Zatim ponovite postupak još jednom, ovaj put s paprikom.
  7. Pokrijte zadnji sloj s tijestom za lazanje, dodajte rikotu i preostalo povrće, prelijte umak preko i oko povrća. Pospite završnim slojem tvrdog sira i mocarele. Pecite 45-55 minuta.