Sastojci za tijesto:
200 g brašna (100 g glatko, 100 g oštro),
110 g maslaca,
prstohvat soli,
1 jaje,
80 g šećera,
2 kašike ribane limunove korice,
1 kašika ribane narandžine korice.
Za fil od limuna:
125 ml cijeđenog limunovog soka,
3 kašike ribane limunove korice,
80 g maslaca narezanog na kockice,
100 g šećera,
2 jaja, 2 žumanca, 1 vanilin šećer.
Za fil od bjelanaca:
3 bjelanca,
prstohvat soli,
70 g šećera.
Priprema:
- Od sastojaka za tijesto zamijesite prhko tijesto i zamotaje ga u foliju te stavite u frižider minimalno 3-4 sata (može i preko noći). Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i stavite ga u namašćeni kalup za pite. Viljuškom ga izbodite na što više mjesta I vratite u frižider na 20 minuta.
- Za to vrijeme zagrijte rernu na 170 stepeni. Tijesto pecite 15 minuta dok rubovi ne dobiju zlatnožutu boju.
- Napravite fil od limuna. Na srednje jakoj vatri zagrijte cijeđeni limunov sok, limunovu koricu, šećer, vanilin šećer i maslac, a jaja umutite pjenasto. Nakon što se maslac otopio, dio tople smjese ulijte u jaja i žumance uz stalno miješanje. Nakon toga, ugrijana jaja ulijte u preostali dio smjese uz neprestano miješanje na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne.
- Fil od limuna direktno izlijte na pečeno tijesto i vratite u rernu 4-5 minuta. Pustite da se ohladi pa napravite fil od bjelanaca. Rernu ponovno zagrijte na 180 stepeni.
- Bjelance pjenasto umutite zajedno sa prstohvatom soli. Lagano dodajte šećer (kašiku po ašiku) i miksajte sve dok se šećer ne otopi, a smjesa postane lagano ljepljiva. Snijeg rasporedite po ohlađenom filu i oblikujte po želji.
- Zapecite ispod gornjeg grijača 5-10 min dok bjelanca ne dobiju laganu zlatkastu boju. Pustite da se ohladi i sijecite.