Sastojci za tijesto:

 

200 g brašna (100 g glatko, 100 g oštro),

110 g maslaca,

prstohvat soli,

1 jaje,

80 g šećera,

2 kašike ribane limunove korice,

1 kašika ribane narandžine korice.

 

Za fil od limuna:

 

125 ml cijeđenog limunovog soka,

3 kašike ribane limunove korice,

80 g maslaca narezanog na kockice,

100 g šećera,

2 jaja,  2 žumanca, 1 vanilin šećer.

 

Za fil od bjelanaca:

 

3 bjelanca,

prstohvat soli,

70 g šećera.

 

Priprema: 

 

  1. Od sastojaka za tijesto zamijesite prhko tijesto i zamotaje ga u foliju te stavite u frižider minimalno 3-4 sata (može i preko noći). Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i stavite ga u namašćeni kalup za pite. Viljuškom ga izbodite na što više mjesta I vratite u frižider na 20 minuta.

 

  1. Za to vrijeme zagrijte rernu na 170 stepeni. Tijesto pecite 15 minuta dok rubovi ne dobiju zlatnožutu boju.

 

  1. Napravite fil od limuna. Na srednje jakoj vatri zagrijte cijeđeni limunov sok, limunovu koricu, šećer, vanilin šećer i maslac, a jaja umutite pjenasto. Nakon što se maslac otopio, dio tople smjese ulijte u jaja i žumance uz stalno miješanje. Nakon toga, ugrijana jaja ulijte u preostali dio smjese uz neprestano miješanje na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne.

 

  1. Fil od limuna direktno izlijte na pečeno tijesto i vratite u rernu 4-5 minuta. Pustite da se ohladi pa napravite fil od bjelanaca. Rernu ponovno zagrijte na 180 stepeni.

 

  1. Bjelance pjenasto umutite zajedno sa prstohvatom soli. Lagano dodajte šećer (kašiku po ašiku) i miksajte sve dok se šećer ne otopi, a smjesa postane lagano ljepljiva. Snijeg rasporedite po ohlađenom filu i oblikujte po želji.

 

  1. Zapecite ispod gornjeg grijača 5-10 min dok bjelanca ne dobiju laganu zlatkastu boju. Pustite da se ohladi i sijecite.