Sastojci:

 

1.200 g brašna,

40 g svježeg kvasca,

1 prašak za pecivo,

1 dl ulja,

3 dl mlijeka,

4 dl jogurta,

2 jajeta,

1 kašika soli,

2 kašike šećera.

 

Još: 

 

200 g margarina, 1 jaje, susam, laneno sjeme.

 

Priprema:

1. Ugrijte 1 dl mlijeka i u njega rukama izmrvite i izmiješajte kvasac i ostavite da malo krene. U veću posudu stavite 1 kg brašna, dodajte so, šećer, pecivo, ulje, jogurt, nadošli kvasac i ostatak mlakog mlijeka. Sve dobro izmiješajte.

 

  1. Tijesto stavite u uljem podmazanu veliku kesu, zavežite je, ostavljajući dovoljno mjesta jer će narasti.

 

  1. Od tijesta uzmite dio i razvucite ga oklagijom da dobijete pravougaoni oblik 30×20 cm. Po tijestu narendajte malo margarina koji je stajao u frižideru, zatim pažljivo urolajte i ostavite da stoji. Tako isto uradite još tri puta da dobijete ukupno 4 valjka.

 

  1. Od 3 valjka isijecite po 2 duža valjka a ostatak na nekoliko manjih valjaka. I od četvrtog valjka isijecite po potrebi manje valjke.

 

  1. Tepsiju namažite margarinom i redajte valjke tako da su okolo duži, a u sredini kraći. Pogaču ostavite na toplom da naraste pa je premažite umućenim jajetom, pospite susamom i lanenim sjemenom i pecite u rerni zagrijanoj na 250 stepeni oko 15 minuta, a onda smanjite i pecite još oko 20 minuta, dok ne porumeni.