Sastojci za koru:
3 jaja,
3 bjelanca,
80 g brašna,
120 g šećera,
prstohvat soli,
pola kesice bourbon vanilije,
50 g prženih mljevenih lješnika.
Fil:
3 žumanceta,
50 g šećera,
20 ml vode,
30 ml ruma,
200 ml slatke pavlake,
100 g crne čokolade.
I još:
50 g prženih krupno mljevenih lješnika,
150 g krem namaza,
100 ml mlijeka.
Priprema:
- Odvojiti žumanca od bjelanaca pa bjelanca umutiti sa mrvicom soli u čvrsti snijeg. Lagano dodavati šećer i bourbon i mutiti u čvrsti šam, a onda dodati i žumanca, jedno po jedno uz lagano mućenje. Na kraju dodati brašno i mljevene lješnike i nježno žicom promješati tijesto.
- U pleh od rerne postaviti pek papir pa izliti smjesu i peći na 180 stepeni 12 do 15 minuta. Pečenu koru odmah prekriti vlažnom krpom, okrenuti pleh, skinuti pek papir pa urolati zajedno sa krpom i ostaviti da se ohladi.
- Na pari pjenasto umutiti žumanca sa šećerom te dodati vodu i čokoladu. Miješati dok se čokolada ne rastopi. Umutiti čvrsto slatku pavlaku pa joj polako dodavati skuhani fil i rum. Sjediniti sve u glatku kremu.
- Ohlađenu koru razviti, poprskati mlijekom u koje po želji možete dodati još ruma. Premazati rolat tanko krem namazom i posuti krupno mljevenim lješnicima. Potom sve premazati s dvije trećine pripremljene kreme. Zarolati.
- Položite rolat na tacnu stavljajući ga tako da ivica tijesta bude na dnu, kako se ne bi razmotavao. Preostalim filom premažite rolat i ukrasite ga po želji.