Sastojci za koru:

 

3 jaja,

3 bjelanca,

80 g brašna,

120 g šećera,

prstohvat soli,

pola kesice bourbon vanilije,

50 g prženih mljevenih lješnika.

 

Fil:

 

3 žumanceta,

50 g šećera,

20 ml vode,

30 ml ruma,

200 ml slatke pavlake,

100 g crne čokolade.

 

I još:

 

50 g prženih krupno mljevenih lješnika,

150 g krem namaza,

100 ml mlijeka.

 

Priprema:

 

  1. Odvojiti žumanca od bjelanaca pa bjelanca umutiti sa mrvicom soli u čvrsti snijeg. Lagano dodavati šećer i bourbon i mutiti u čvrsti šam, a onda dodati i žumanca, jedno po jedno uz lagano mućenje. Na kraju dodati brašno i mljevene lješnike i nježno žicom promješati tijesto.

 

  1. U pleh od rerne postaviti pek papir pa izliti smjesu i peći na 180 stepeni 12 do 15 minuta. Pečenu koru odmah prekriti vlažnom krpom, okrenuti pleh, skinuti pek papir pa urolati zajedno sa krpom i ostaviti da se ohladi.

 

  1. Na pari pjenasto umutiti žumanca sa šećerom te dodati vodu i čokoladu. Miješati dok se čokolada ne rastopi. Umutiti čvrsto slatku pavlaku pa joj polako dodavati skuhani fil i rum. Sjediniti sve u glatku kremu.

 

  1. Ohlađenu koru razviti, poprskati mlijekom u koje po želji možete dodati još ruma. Premazati rolat tanko krem namazom i posuti krupno mljevenim lješnicima. Potom sve premazati s dvije trećine pripremljene kreme. Zarolati.

 

  1. Položite rolat na tacnu stavljajući ga tako da ivica tijesta bude na dnu, kako se ne bi razmotavao. Preostalim filom premažite rolat i ukrasite ga po želji.