Sastojci:
1 mala glavica luka
1/2 paprike
1 mrkva
malo korjena đumbira
1 šoljica sojinih komadića
2/3 šoljice leće
2 manja krompira
1 dl pasiranog paradajza
Začini: suhi začin, so, biber, slatka paprika, kari, sušeni bosiljak, ljute papričice ili feferon, sirće.
Priprema:
- Nasjeckati papriku, luk, komadić đumbira na sitne kockice, mrkvicu na tanke kolutiće i sve dinstati na ulju na laganoj vatri. Dodati začine: tri suhe ljute papričice ili jedan feferon, kašičicu vegete, kašičicu soli, malo bibera, malo karija, malo slatke paprike, suhog bosiljka, 2 kašičice sirćeta. Sve dinstati i po potrebi dodati malo vode.
- Zatim, dodati leću i sojine komadiće. Promiješati sve skupa i malo prodinstati da soja pokupi okuse te dodati dva manja oguljena i nasjeckana krompira, pasirani paradajz i doliti pun lonac vode.
- Kuhati 30 minuta. Zamijesiti integralne noklice (integralno brašno, jaje i voda) i formirati ih kašičicom. Kuhati još 10-tak minuta dok se noklice ne skuhaju i po potrebi dodati još soli ili nekog drugog od navedenih začina.
Posluživanje: Najbolje poslužiti toplo uz domaći ili kukuruzni hljeb.