Sastojci:

1 mala glavica luka

1/2 paprike

1 mrkva

malo korjena đumbira

1 šoljica sojinih komadića

2/3 šoljice leće

2 manja krompira

1 dl pasiranog paradajza

Začini: suhi začin, so, biber, slatka paprika, kari, sušeni bosiljak, ljute papričice ili feferon, sirće.

Priprema:

  1. Nasjeckati papriku, luk, komadić đumbira na sitne kockice, mrkvicu na tanke kolutiće i sve dinstati na ulju na laganoj vatri. Dodati začine: tri suhe ljute papričice ili jedan feferon, kašičicu vegete, kašičicu soli, malo bibera, malo karija, malo slatke paprike, suhog bosiljka, 2 kašičice sirćeta. Sve dinstati i po potrebi dodati malo vode.
  2. Zatim, dodati leću i sojine komadiće. Promiješati sve skupa i malo prodinstati da soja pokupi okuse te dodati dva manja oguljena i nasjeckana krompira, pasirani paradajz i doliti pun lonac vode.
  3. Kuhati 30 minuta. Zamijesiti integralne noklice (integralno brašno, jaje i voda) i formirati ih kašičicom. Kuhati još 10-tak minuta dok se noklice ne skuhaju i po potrebi dodati još soli ili nekog drugog od navedenih začina.

 

Posluživanje: Najbolje poslužiti toplo uz domaći ili kukuruzni hljeb.