Biskvit:

2 čaše voćnog jogurta od jagoda,

pola čaše mlijeka,

1 čaša bijelog šećera,

pola čaše smeđeg šećera,

1 vanilin šećer,

1 čaša griza,

2 čaše brašna,

1 prašak za pecivo,

1 čaša ulja,

5 kašika nesamljevenog maka,

30 dkg trešanja.

Fil:

70 dkg kompota od trešanja,

6 kašika šećera,

1 vanilin šećer,

1 kašičica cimeta,

1 kesica pudinga od jagoda,

2 kašike smeđeg šećera (za puding),

malo više od pola l vode.

Priprema:

  1. Biskvit: Mali visoki pleh 20/40 cm obložiti pek-papirom, rernu zagrijati na 180 stepeni. Mjera je čaša od jogurta.

U zdjeli promiješati jogurt, šećer i vanilin šećer dok se ne otopi, a onda dodati mlijeko i ulje, pa promiješati, dodati griz i postepeno brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati mak. U smjesu umiješati očišćene trešnje, sipati u pleh, poravnati i peći oko 30 minuta.

  1. Fil: Dok se biskvit hladi skuhati fil. U loncu kuhati očišćene trešnje sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i malo vode. Neka kuha nekoliko minuta, a onda dodati ostatak vode i kuhati dok trešnje ne omekšaju, ali da se ne prekuhaju i postanu gnjecave.
  2. Trešnje izvaditi šupljikavom kašikom i rasporediti po biskvitu.
  3. U tekućini skuhati puding promiješan sa smeđim šećerom i vodom, preliti po trešnjama i poravnati, pa ohladiti u frižideru da se stisne.

Posluživanje: Poslužiti dobro rashlađeno.