Sastojci:

 

2 patlidžana,

1 čehno bijelog luka,

1 glavica ljubičastog luka,

300 g makarona,

6 paradajza,

1 vezica bosiljka,

so, biber, maslinovo ulje.

 

Priprema:

 

  1. Bijeli luk narežite na kriške, a ljubičasti na trakice. Odvojite listove bosiljka te ih operite i dobro posušite. Dva paradajza narežite na kriške i ostavite sa strane, a preostale četiri stavite u vrelu vodu, da im lakše skinete kožu lagano ih zarežite nožem na dnu. Paradajzu odvojite kožicu i narežite ga na kockice.

 

  1. Patlidžane narežite na veće kockice, posolite ih i ostavite 15 minuta da puste vodu. Nakon 15 minuta ih obrišite kuhinjskim ubrusom.

Makarone skuhajte prema uputama na pakiranju.

 

  1. U tavi na malo maslinovog ulja popržite luk i bijeli luk, dodajte patlidžan i paradajz narezan na kockice, začinite. Dodajte trećinu bosiljaka i dinstajte još 5 minuta.

 

  1. U umak dodajte skuhane i dobro ocijeđene makarone, svježi bosiljak i svježi paradajz narezan na kriške.