Ovi roščići oduševit će sve prave ljubitelje maka ,jednostvne pripreme, a savršenog ukusa
Sastojci
170 g brašna
na vrh noža praška za pecivo
1 omot vanili šećera
2 žumanca
140 g hladnog maslaca
85 g šećera u prahu
70 g mljevenog maka
za doradu:
šećer u prahu ili čokolada za kuhanje 80g + kašičica tekućeg slatkog vrhnja
Priprema:
- Od svih sastojaka zamijesiti glatko tijesto, zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti da se hladi najmanje 30 minuta.
- Nakon tog vremena tijesto podijeliti na 8 dijelova te izvaljati valjčiće debljine olovke od kojih rezati komade duge oko 4 centimetra.
- Slagati ih u lim postavljen pek papirom, u većem razmaku jednih od drugih jer dosta narastu tokom pečenja. Peći ih na 180 stepeni oko 10 minuta.
- Po želji uvaljati ih u šećer u prahu, ili vrhove roščića uvaljati u čokoladnu glazuru za koju treba na pari rastopiti čokoladu za kuhanje sa kašičicom slatkog vrhnja.