Sastojci:

 

2,5 kg mlade janjetine,

3 dkg soli (ili po želji).

 

Marinada:

 

Kašičica meda,

kašičica začina,

kašičica mljevenog bibera,

kašičica bosiljka,

kašičica ruzmarina,

2 čehna protisnutog bijelog luka,

3 kašike ulja,

kašika senfa.

 

Ostalo:

 

4 velika lista kelja,

4 krompira,

2 mrkve,

1 luk,

bijeli i crni biber u zrnu,

lovorov list, ulje.

 

Priprema:

 

  1. Posolimo ravnomjerno meso, pa premažemo marinadom. Posudu za pečenje blago nauljimo pa poredamo listove kelja i stavimo meso oko kojeg poslažemo krupno narezan krompir, mrkvu narezanu na trakice, crveni luk na kolutove. Posipamo s malo bijelog i crnog bibera u zrnu, i malo lovora. Pouljimo s otprilike 1 dl ulja posvuda ravnomjerno pa prekrijemo folijom.

 

  1. Stavimo u hladnu rernu koju uključimo na 180C stepeni pa pečemo sat i po. Na taj način se meso peče duže na laganoj temperaturi, pa na kraju bude sočnije. Nakon sat maknemo foliju, polijemo ravnomjerno sa 2 dl vode, okrenemo meso pa nastavimo peći još 45 minuta na 220. Opet okrenemo meso na prvobitnu stranu i pečemo još oko sat, tj. do željene boje uz česta podlijevanja vlastitim sokom od pečenja.

 

  1. Kad je meso pečeno izvadimo i ostavimo vani barem 20 minuta da se opusti pa tek onda režemo. Na taj način će biti sočnije i mekanije, a za to vrijeme promiješamo krompire s ostalim sastojcima u posudi i ostavimo u ugašenoj i zatvorenoj rerni.