Sastojci za tijesto:

500 g mekog brašna,
250 g maslaca,
kašičica praška za pecivo,
kašičica soli,
120 ml vode.

 

Za nadjev:

 

1,2 kg junetine,
so, grančica celera,
150 g riže,
100 g luka,
100 g maslaca,
kašika isjeckanog peršuna,
kašika začina,
400 ml jogurta.

 

Za premazivanje: Jaje.

 

Priprema:

 

  1. Meso u komadu kuhajte u ključaloj, posoljenoj vodi s grančicom celera. Rižu posebno skuhajte u posoljenoj vodi. Pripremite tijesto. Izmiješajte sve sastojke i dodajte vodu da biste dobili glatko mekano tijesto.

 

  1. Meso isijecite na manje komade. Isjeckajte luk i prodinstajte ga na maslacu dok ne postane staklast, a zatim dodajte meso, rižu, peršun i začin. Sve dobro izmiješajte, sklonite s vatre, dodajte jogurt pa lagano promiješajte.

 

  1. Tijesto podijelite na dva dijela (jedan neka bude nešto veći). Veći dio tijesta razvaljajte i stavite u namašćen pleh. Tijesto razvucite tako da pokrije i stranice pleha. Rasporedite nadjev, a zatim razvaljajte preostalo tijesto, pa prekrijte preko. Premažite razmućenim jajetom. Tijesto zarežite na nekoliko mjesta i pecite oko sat u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.