Sastojci:

80 g luka,

80 g mrkve,

250 g krompira,

300 g zelene buranije,

200 g tikvica,

150 g crvenog graha,

1 vezica bosiljka,

2 čehna bijelog luka,

150 g sitnih makarona,

50 ml ulja,

1 kašika začina.

Za posipanje:

bosiljak,

ribani parmezan.

Priprema:

  1. Oprani grah namakati 4 sata u mlakoj vodi, a zatim ga skuhati dok ne omekša te soliti po potrebi.
  2. Na maslinovom ulju kratko popeći nasjeckani luk, dodati mrkvu narezanu na kolutiće i krompir narezan na kockice. Posuti začinom i dinstati oko 15 minuta.
  3. Nakon toga umiješati narezanu buraniju i nasjeckani bijeli luk. Nastaviti dinstati podlijevajući vodom oko 10 minuta.
  4. Dodati tikvice narezane na kockice, kuhani grah i sve zaliti s 1 do 1, 2 l tople vode. Kad supa prokuha, dodati tjesteninu i zajedno kuhati još desetak minuta.

Posluživanje: Minestrone prije posluživanja pospite narezanim bosiljkom i naribanim parmezanom.