Sastojci:
80 g luka,
80 g mrkve,
250 g krompira,
300 g zelene buranije,
200 g tikvica,
150 g crvenog graha,
1 vezica bosiljka,
2 čehna bijelog luka,
150 g sitnih makarona,
50 ml ulja,
1 kašika začina.
Za posipanje:
bosiljak,
ribani parmezan.
Priprema:
- Oprani grah namakati 4 sata u mlakoj vodi, a zatim ga skuhati dok ne omekša te soliti po potrebi.
- Na maslinovom ulju kratko popeći nasjeckani luk, dodati mrkvu narezanu na kolutiće i krompir narezan na kockice. Posuti začinom i dinstati oko 15 minuta.
- Nakon toga umiješati narezanu buraniju i nasjeckani bijeli luk. Nastaviti dinstati podlijevajući vodom oko 10 minuta.
- Dodati tikvice narezane na kockice, kuhani grah i sve zaliti s 1 do 1, 2 l tople vode. Kad supa prokuha, dodati tjesteninu i zajedno kuhati još desetak minuta.
Posluživanje: Minestrone prije posluživanja pospite narezanim bosiljkom i naribanim parmezanom.