Sastojci:

 

225 g maslaca sobne temperature,

100 g smeđeg šećera,

1 vanilin šećer,

1 jaje,

360 g glatkog brašna,

30 g kakaa u prahu,

prstohvat soli,

60 g capppucino praha + 50 ml vruće vode.

 

Priprema: 

 

  1. Cappuccino prah otopite u vreloj vodi i ostavite sa strane da se malo ohladi. Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i jajetom. Dodajte pripremljeni cappuccino, a zatim brašno, kakao u prahu i so. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite mekano tijesto. Tijesto ostavite u zdjeli. Samo prekrijte vrh prozirnom folijom i spremite ga u frižider na tri sata.

 

  1. Kašičicom uzimajte komadiće ohlađenog tijesta pa oblikujte kuglice veličine manjeg oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer u prahu i slažite jednu do druge na pleh za pečenje. Prije nego što keksiće stavite u rernu, svaku kuglicu lagano spljoštite viljuškom. Keksiće pecite otprilike 8 minuta na temperaturi od 180 steoeni.

 

Savjet: Pečeni keksi moraju na dodir biti još mekani, a hlađenjem će očvrsnuti. Ohlađene kekse posipajte s malo šećera u prahu.