Donosimo vam recept koji će ovoj ukusnoj riječnoj ribi uz pomoć aromatičnih začina i kus-kusa podariti sasvim novu dimenziju.

Potrebni sastojci za četiri osobe:

4 veće pastrmke

2 kašike limunovog soka

50 g oštrog brašna

150 ml maslinovog ulja

so

krupno mljeven šareni biber

Za nadjev:

50 g kus-kusa

3 čehna bijelog luka

kašičica sušenog ruzmarina

2 kašike maslinovog ulja

so

Priprema:

  1. U manju posudu ulijte 125 ml vode, posolite, stavite na vatru i pustite da prokuha.
  2. Uspite kus-kus, lagano promiješajte, poklopite, maknite s vatre i ostavite da odstoji pet minuta.
  3. Preko kus-kusa prelijte dvije kašike maslinovog ulja i lagano promiješajte viljuškom kako bi se zrna odvojila i ravnomjerno prekrila uljem.
  4. Dodajte protisnuti bijeli luk, sušeni ruzmarin i dobro izmiješajte.
  5. Pastrmke očistite, operite i dobro posušite papirnim ubrusom. Zatim ih posolite i pobiberite izvana i iznutra. Iznutra ih nakapajte limunovim sokom pa ih napunite pripremljenim kus-kusom.
  6. Uvaljajte ribu u brašno, a višak lagano otresite. Pržite pastrmku u većoj tavi na dobro zagrijanom maslinovom ulju te s obje strane do lijepe zlatnosmeđe boje. Pržene pastrmke poslužite uz blitvu s krompirom ili drugim prilogom po želji.

Savjet: Kad ribu filujete kus-kusom, možete je zatvoriti čačkalicama kako nadjev ne bi ispadao.