Donosimo vam recept koji će ovoj ukusnoj riječnoj ribi uz pomoć aromatičnih začina i kus-kusa podariti sasvim novu dimenziju.
Potrebni sastojci za četiri osobe:
4 veće pastrmke
2 kašike limunovog soka
50 g oštrog brašna
150 ml maslinovog ulja
so
krupno mljeven šareni biber
Za nadjev:
50 g kus-kusa
3 čehna bijelog luka
kašičica sušenog ruzmarina
2 kašike maslinovog ulja
so
Priprema:
- U manju posudu ulijte 125 ml vode, posolite, stavite na vatru i pustite da prokuha.
- Uspite kus-kus, lagano promiješajte, poklopite, maknite s vatre i ostavite da odstoji pet minuta.
- Preko kus-kusa prelijte dvije kašike maslinovog ulja i lagano promiješajte viljuškom kako bi se zrna odvojila i ravnomjerno prekrila uljem.
- Dodajte protisnuti bijeli luk, sušeni ruzmarin i dobro izmiješajte.
- Pastrmke očistite, operite i dobro posušite papirnim ubrusom. Zatim ih posolite i pobiberite izvana i iznutra. Iznutra ih nakapajte limunovim sokom pa ih napunite pripremljenim kus-kusom.
- Uvaljajte ribu u brašno, a višak lagano otresite. Pržite pastrmku u većoj tavi na dobro zagrijanom maslinovom ulju te s obje strane do lijepe zlatnosmeđe boje. Pržene pastrmke poslužite uz blitvu s krompirom ili drugim prilogom po želji.
Savjet: Kad ribu filujete kus-kusom, možete je zatvoriti čačkalicama kako nadjev ne bi ispadao.