Sastojci:
250 g tjestenine,
250 g lignji,
250 g očišćenih gambora,
2 veća paradajza ili 10 čeri,
15 zelenih maslina,
2 kašike isjeckanog peršuna,
2 kašike listova svježeg bosiljka,
sok od 2 limuna,
2 kašike maslinovog ulja,
2 kašičice morske soli,
biber po ukusu.
Priprema:
- U veliku posudu sipajte litar vode, uključite ringlu na maksimum, stavite kašičicu soli, kad provri ubacite tjesteninu i kuhajte do deset minuta.
- U međuvremenu ugrijte maslinovo ulje na grill tavi, stavite lignje i gambore da se peku tri minute, uz povremeno okretanje. Kada budu gotovi, na grill stavite paradajz isječen na polovine, ostavite minutu da se zapeče.
- U posudi za salatu pomiješajte tjesteninu, gambore, lignje, paradajz i isjeckane masline, maslinovo ulje, kašičicu morske soli, biber, sok od limuna i peršun. Sve promiješajte, pa preko salate stavite listove bosiljka.