Sastojci:

 

190 g oštrog brašna,

190 g šećera u prahu,

120 g maslaca,

3 jaja,

pola vrećice praška za pecivo,

75 ml ulja,

150 ml mlijeka,

75 g čokolade za kuhanje,

prstohvat soli.

 

Priprema:

 

  1. Odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca ulupati u čvrsti snijeg, dodati prstohvat soli i staviti sa strane. Žumancima dodati šećer u prahu i mikserom napraviti svijetlu pjenu. Smjesi dodati omekšali maslac i dobro izmiksati. Nakon toga dodati ulje i mlijeko. Sve izmiješati.

 

  1. U tu smjesu dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i napraviti homogenu smjesu. U smjesu ručno umiješati snijeg od bjelanaca i podijeliti je u dvije posude.

 

  1. Na štednjak staviti vodu da zakipi te na pari otopiti čokoladu za kuhanje. Čokoladu umiješati u jednu posudu i ručno izmiješati. Četvertasti kalup obložiti papirom za pečenje sa svih strana. Slagati naizmjenično svijetlu i tamnu smjesu.

 

  1. Kolač se peče u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta. Gotov kolač izvaditi iz kalupa, posuti šećerom u prahu i poslužiti hladan.