Sastojci:

 

1 kg patlidžana,

800 g mljevenog mesa,

2 glavice crvenog luka,

4-5 čehna bijelog luka,

5 paradajza,

200 g sira trapista,

maslinovo ulje,

malo brašna,

malo maslaca,

2 dl mlijeka,

so, biber,

muškatni oraščić,

suhi začin,

sok od paradajza.

 

Priprema:

 

  1. Patlidžan ogulite, isijecite na kolutove, posolite i ostavite pola sata da pusti vodu.

 

  1. Kolutove obrišite čistom salvetom i ispecite na roštilju ili u tavi s minimalno ulja.

 

  1. Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckani crni luk, dodajte meso, začinite po želji (so, biber, ruzmarin, bosiljak), zalijte vodom ili supom od kocke i dinstajte oko 15 minuta.

 

  1. Na polovini dinstanja dodajte sitno isjeckani ili zgnječeni bijeli luk. Paradajz ogulite i isijecite na kolutove ili kocke. Od 2 kašike putera i 1 kašike brašna napravite zapršku, dodajte oko 2 dl toplog mlijeka, posolite, pobiberite i dodajte malo muškatnog oraščića. Miješajte kašikom dok se ne zgusne.

 

  1. Sir narendajte ili isijecite na tanke šnite. Veću vatrostalnu posudu premažite uljem i redajte kolutove patlidžana, meso, oguljeno paradajz, bijeli (bešamel) sos, rendani sir i tako dok ne utrošite sav material, a na vrhu neka bude patlidžan.

 

  1. Preko svega prelijte malo soka od paradajza i stavite u prethodno zagrijanu rernu. Kada je gotovo, pospite preostalim sirom i vratite na još 5 minuta u rernu da se sir rastopi.