Sastojci:

700 g žute buranije,

300 g grubo mljevenog mesa,

glavica crnog luka,

2 čehna bijelog luka,

nekoliko mrkvi,

3 jajeta,

300 ml mlijeka,

50 g margarina,

1,5 kašičica brašna,

kašičica crvene paprike,

200 ml vrhnja za kuhanje,

kašičica kurkume,

kašičica sjeckanog peršuna,

ulje,

začin,

so, biber.

Priprema:

  1. Isjeckajte sitno luk i mrkvu, a buraniju na kraće komade. Luk pržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte mrkvu, a nakon nekoliko minuta mljeveno meso i sitno isjeckan bijeli luk. Sve promiješajte pa dodajte buraniju, začin, biber i kurkumu.
  2. Nakon kratkog dinstanja dodajte margarin, crvenu papriku i brašno, sve dobro promiješajte, pa sklonite s vatre.
  3. U manju posudu stavite jaja, posolite ih i umutite, pa dodajte vrhnje i mlijeko. Sve zajedno dobro izmiješajte.
  4. Vatrostalnu posudu premažite uljem, rasporedite buraniju s mesom, zalijte mješavinom jaja, vrhnja i mlijeka, pa stavite u rernu na 200 stepeni. Pecite do 90 minut. Služite uz kiselo mlijeko ili pavlaku.