Sastojci: 

 

13 crvenih paprika,

5 jaja,

400 ml mlijeka,

2 crvena luka,

500 g mljevenog mesa,

500 g šampinjona,

200 ml soka od paradajza,

začin, so, biber, bosiljak,

brašno za pohovanje, ulje.

 

Za preljev: 

 

200 ml kisele pavlake,

2 jajeta,

malo mlijeka.

 

Priprema:

 

  1. U tepsiju poredajte paprike i pecite u rerni. Kad budu gotove, prekrijte ih krpom i ostavite da se ohlade. Ogulite ih i od njih napravite filete.

 

  1. Napravite smjesu od jaja, mlijeka i brašna, malo gušću nego za palačinke. Na vrelom ulju kratko pohujte paprike umočene u ovu smjesu, a vadite ih na papirnate ubruse.

 

  1. Na luku dinstajte mljeveno meso, dodajte sitno isjeckane gljive, a nakon 15 minuta sipajte sok od paradajza. Začinite i ostavite da se malo ukuha.

 

  1. Pleh za musaku nauljite, pa redajte prvo pohovane paprike, zatim meso s gljivama, naizmjenično dok imate materijala. Isijecite musaku na kocke i prelijte smjesom napravljenom od jaja, pavlake i mlijeka.

 

  1. Stavite da se peče na 200 stepeni dok ne porumeni.