Sastojci:

1 kg tikvica, začin.

 

Za nadjev: 

Manja glavica luka,
2 mrkve,
400 g mljevenog mesa,
2 čehna bijelog luka,
začin, biber, ulje.

 

Za preljev: 

2 jajeta,
malo mlijeka,
začin,
4 kašike kisele pavlake.

 

Priprema:

 

  1. Na zagrijano ulje u tavu stavite isjeckani crni luk i izrendanu mrkvu, a kad omekšaju dodajte mljeveno meso. Pržite dok meso ne izgubi ružičastu boju, začinite, dodajte isjeckani bijeli luk, sve izmiješajte i sklonite s vatre.

 

  1. Operite tikvice i isijecite ih na kolutove, pa začinite. Polovinu tikvica poredajte u vrlo malo nauljenu posudu za pečenje. Preko njih stavite nadjev od mljevenog mesa pa poredajte drugu polovinu tikvica. Poklopite folijom i stavite da se peče u zagrijanu rernu na 200 stepeni.

 

  1. Nakon 40-ak minuta musaku prelijte smjesom od jaja, mlijeka, kisele pavlake i začina, vratite u rernu na 20-ak minuta da se zapeče na 150 stepeni, bez poklapanja. Služite toplo uz malo kisele pavlake.