Sastojci: 2 čehna bijelog luka, 50 g maslaca, 50 g brašna, 500 ml mlijeka, 500 g brokule, 75 g cheddar sira, 1 kg karfiola, 2 kriške ciabatte, 2 grančice svježeg timijana, 25 g badema, maslinovo ulje.

Priprema:

1. Očistite karfiol i usitnite ga na cvjetiće. Keramičku ili staklenu vatrostalnu posudu premažite maslacem pa u nju stavite cvjetiće karfiola.

2. Razmutite jaja s kiselim vrhnjem i dobro začinite svježe mljevenim biberom i ribanim muškatnim oraščićem.

3. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pecite karfiol desetak minuta. Tada ga prelijte vrhnjem, pospite prezlom, dodajte ribani sir. Zapecite još 5-10 minuta dok ne porumeni i postane hrskavo. Servirajte uz neku gorku zimsku salatu.