Musaka napravljena od rendanog krompira ima specifičan okus koji nema nikakve veze sa okusom obične musake. Jelo se lako pravi, jedino malo više vremena oduzme rendanje krompira.
Sastojci:
1 kg krompira
400 g faširanog mesa
1 glavica crnog luka
2 režnja bijelog luka
2 jaja
1 šolja mlijeka
1 kašičica soli
1 kašičica peršuna
1 kašičica mažurana
1 kašičica majčine dušice
2 kašike ulja
Priprema:
- Propržite isjeckan crni i bijeli luk na ulju. Dodajte meso, izmiješajte sa lukom i sve zajedno propržite još 5 minuta.
- Pripremite umućena jaja sa mlijekom i svim začinima.
- U pleh u kojem ćete peći musaku, izrendajte polovinu očišćenog krompira, zatim stavite pripremljeno meso, pa odozgo drugu polovinu rendanog krompira i sve prelijte prelivom od mlijeka, jaja i začina.
- Musaku poklopite folijom i pecite 30 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, a zatim, bez folije, još 15 do 20 minuta na 180 stepeni.