Kada poželite da pripremite karfiol, probajte ovako i nećete zažaliti

Sastojci:

800 g karfiola

3 jaja

100 g putera

1 dl mlijeka

2 kašike pavlake

2 kašika parmezana

1 kašika pšeničnog brašna

400 g pelata

so, biber

peršun
bosiljak

mažuran

500 g svježeg sira

Priprema:

  1. Karfiol kratko blanširajte u slanoj vodi. Nakon desetak minuta kuhanja izrežite ga na manje komade.
  2. Jaja razmutite sa puterom, dodajte mlijeko u koje ste razmutili kašiku brašna, pavlaku i umiješajte parmezan.
  3. Zdjelu za pečenje premažite puterom, posložite po dnu pelate pa ih pospite bosiljkom i mažuranom. Na njih slažite komade karfiola, posolite i pobiberite pa zalijte smjesom od jaja, putera, mlijeka, brašna, vrhnja i parmezana.
  4. Pecite u rerni 20-25 minuta dok se ne zarumene na vrhu jaja.
  5. Gotovo jelo pospite svježim koprom i peršunom.