Sastojci:
500 g mljevenog maka,
200 g šećera,
500 ml mlijeka ili vode,
80 g brusnica ili grožđica,
2 pune kašike mljevenih ili sitno sjeckanih oraha ili lješnika ili badema ili keksa ili prezli, 4 ravne kašike meda,
2 kašičice ekstrakta vanilije ili badema,
2 kašike maslaca,
pola šolje kandirane narandžine kore.
Priprema :
- Ključalo mlijeko ili vodu preliti preko maka i šećera i miješati na niskoj temperaturi oko 20 minuta. Dodati ohlađeno u med, brusnice, orahe, ekstrakt, puter ili margarin i kandiranu narandžinu koru sitno isjeckanu.
- Ovo je osnova i može se držati u frižideru do 7 dana, fil se prekrije providnom prijanjajućom folijom. Za neka punjenja je dovoljna samo ova masa.
- Za neka se dodaju umućena bjelanca, na ovu količinu bi išlo 5 bjelanaca sa malo soli, umuti se u šaum i dodaje u smjesu, zatim se pune peciva ili štrudle.