Sastojci:
180 g šećera
4 jajeta
80 g oraha
2 kašike prezle
vanilin-šećer
1/2 vrećice praška za pecivo
120 g maslaca
rum
1/2 l mlijeka
300 g bijele čokolade
200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Miješati šećer, žumanca i vanilin šećer dok ne pobijele i postanu pjenasti. Tada smjesi dodati jaja i šećer, 60 g mljevenih oraha, prezle, prašak za pecivo i čvrsti snijeg od bjelanaca. Izliti smjesu u pleh za pečenje premazan maslacem i posuti brašnom. Peći u prethodno zagrijanoj rerni 20 do 30 minuta na 180 stepeni.
- Za kremu zagrijati mlijeko do vrenja, dodati mu 100 g šećera i 20 g samljevenih oraha. Prokuhati i skloniti na stranu. Kad se ohladi, dodati pjenasto izmiješani maslac. Ohlađeni kolač prepoloviti, jednu polovinu premazati kremom. Poklopiti drugom polovinom i narezati na kocke.
- Bijelu čokoladu otopiti na pari i dodati joj vrelo slatko vrhnje i dobro izmiješati. U glazuru umočiti svaku kockicu i ukrasiti polovinom oraha.