Sastojci:

180 g šećera

4 jajeta

80 g oraha

2 kašike prezle

vanilin-šećer

1/2 vrećice praška za pecivo

120 g maslaca

rum

1/2 l mlijeka

300 g bijele čokolade

200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Miješati šećer, žumanca i vanilin šećer dok ne pobijele i postanu pjenasti. Tada smjesi dodati jaja i šećer, 60 g mljevenih oraha, prezle, prašak za pecivo i čvrsti snijeg od bjelanaca. Izliti smjesu u pleh za pečenje premazan maslacem i posuti brašnom. Peći u prethodno zagrijanoj rerni 20 do 30 minuta na 180 stepeni.
  2. Za kremu zagrijati mlijeko do vrenja, dodati mu 100 g šećera i 20 g samljevenih oraha. Prokuhati i skloniti na stranu. Kad se ohladi, dodati pjenasto izmiješani maslac. Ohlađeni kolač prepoloviti, jednu polovinu premazati kremom. Poklopiti drugom polovinom i narezati na kocke.
  3. Bijelu čokoladu otopiti na pari i dodati joj vrelo slatko vrhnje i dobro izmiješati. U glazuru umočiti svaku kockicu i ukrasiti polovinom oraha.