Kukuruzno brašno je namirnica koja se može pripremati na veliki broj načina. Sаdrži niz osnovnih hrаnljivih mаterijа. Koristeći ga u ishrani, povećаvаmo unos vitаminа i minerаlа u naš organizam.
Sastojci:
3 jaja
3 šolje od 1,5 dl bijelog brašna
3 šolje palente ili kukuruznog griza
4 šolje mlijeka
2 šolje ulja
1 kesica praška za pecivo
2 kašičice soli
oko 300 g punomasnog sira
Priprema:
- Odvojiti bjelanca od žumanaca, pa žumanca izmiksati, dodati postepeno sve ostale sastojke osim sira i bjelanaca.
- Bjelanca ulupati u čvrst snijeg, pa kuhačom lagano umiješati u smjesu i na kraju sir. Ako se umiksa, stopi se s masom pa se i ne osjeti.
- Izliti u uljem namazan i brašnom posut pleh. Odozgo možete posuti susamom.
- Peći na 200 stepeni dok ne porumeni.