Isprobajte zapečenu verziju pire krompira zbog kojeg ćete zaboraviti meso na tanjiru. 

Ovaj odličan prilog napravite večer ranije ili ujutro jer je najukusniji kad odstoji nekoliko sati u frižideru.

Trebat ćete uložiti malo više truda nego pri pripremi klasičnog pirea, ali je idealan za vikend ili neku veću porodičnu proslavu.

Sastojci:

2 kg krompira

250 ml kiselog vrhnja

200 g krem sira

1 kašika soli

četvrtina kašičice mljevenog bibera

1 čehno bijelog luka

1 kaška rastopljenog maslaca

pola kašičice mljevene paprike

Priprema:

1. Kuhajte krompire u slanoj vodi otprilike 20 minuta.

2. Pomiješajte vrhnje, sir, so, biber i nasjeckani bijeli luk, dodajte krompir i napravite pire. Kad dobijete željenu teksturu premjestite ga u posudu za pečenje, prekrijte folijom i stavite u frižider na nekoliko sati.

3. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Prelijte maslac preko krompira i pospite mljevenom paprikom. Pecite otprilike 30 minuta i odmah poslužite.