Izbor recepata za pripremu svježeg ili kiselog kupusa toliko je raznolik da čak ako i niste ljubitelj ove namirnice, možete pronaći one koji će vam biti prihvatljivi, od dinstanog kupusa, punjenog, supe, ili pečenog, sirovog u različitim salatama.
Sastojci:
1 glavica svježeg kupusa
500 g pilećeg karabataka bez kostiju
1 glavica crnog luka
200 ml kuhanog paradajza
3 čehna bijelog luka
150 g tvrđeg sira
3 kašike prezli
suhi začin
biber
ulje
peršun
Priprema:
- Kupusu izvadite korijen. Stavite u dublju posudu da se kuha sa vodom i kašikom soli. Voda treba da pređe preko kupusa. Kuhajte 10 minuta, a onda izvadite i ostavite da se ohladi i ocijedi, okrenut prema dole.
- Za to vrijeme isjeckati piletinu na sitne kockice i propržite zajedno sa crnim i bijelim lukom. Kad bude prženo, dodajte kuhani paradajz, peršun, suhi začin i biber. Kupus prebacite u podmazan pekač i između listova kašikom stavljajte fil dok ga ne potrošite.