Humus ili namaz od slanutka smatra se jednim od najzdravijih namaza u svijetu, a neizostavan je dio arapske kuhinje. Zahvaljujući svom fantastičnom okusu proširio se i po svijetu, a osobito je popularan među vegetarijancima i veganima.

Sastojci:

konzerva slanutka ili 400 g kuhanog slanutka

2 crvene paprike

kašika tahinija

čehno bijelog luka

malo cijeđenog limuna (moderirajte količinu po vlastitom ukusu)

kašiku maslinovog ulja

po potrebi malo vode

so

biber

dimljena paprika

 

Priprema:

1. Ako ste se odlučili na kuhanje slanutka, nemojte ga zaboraviti namočiti prije. Treba odstajati cijelu noć, a kuha se minimalno jedan sat.

2. Papriku ispecite u pećnici na 200 stepeni nekih 20 do 25 minuta. Izvadite i ogulite.

3. Stavite papriku, slanutak, začine, limunov sok, bijeli luk te tahini u blender ili sjeckalicu i izblendajte. Ubacite i maslinovo ulje, a ako je smjesa pregusta ili se ne da blendati, dodajte malo vode.