Humus ili namaz od slanutka smatra se jednim od najzdravijih namaza u svijetu, a neizostavan je dio arapske kuhinje. Zahvaljujući svom fantastičnom okusu proširio se i po svijetu, a osobito je popularan među vegetarijancima i veganima.
Sastojci:
konzerva slanutka ili 400 g kuhanog slanutka
2 crvene paprike
kašika tahinija
čehno bijelog luka
malo cijeđenog limuna (moderirajte količinu po vlastitom ukusu)
kašiku maslinovog ulja
po potrebi malo vode
so
biber
dimljena paprika
Priprema:
1. Ako ste se odlučili na kuhanje slanutka, nemojte ga zaboraviti namočiti prije. Treba odstajati cijelu noć, a kuha se minimalno jedan sat.
2. Papriku ispecite u pećnici na 200 stepeni nekih 20 do 25 minuta. Izvadite i ogulite.
3. Stavite papriku, slanutak, začine, limunov sok, bijeli luk te tahini u blender ili sjeckalicu i izblendajte. Ubacite i maslinovo ulje, a ako je smjesa pregusta ili se ne da blendati, dodajte malo vode.