Sastojci:

250 g dimljene pastrmke,

2 kašike kiselog vrhnja,

120 g krem sira,

2 kašike kapara,

sok jednog limuna,

2 kašike maslinovog ulja,

so i biber po želji.

Krekeri:

300 g glatkog brašna,

120 g maslaca,

2 kašike kiselog vrhnja,

100 g sira ribanca,

so,

kim,

svježi timijan,

crveni biber za posipanje.

Priprema:

  1. File dimljene pastrmke usitniti prstima pazeći da odvojite sve slučajno zalutale kosti. Pomiješati sir i vrhnje pa dodati ribi. Preliti limunovim sokom, začiniti maslinovim uljem i posuti sjeckanim kaparima. Sve promiješati da dobijete namaz.
  2. Provjeriti treba li dosoliti (ovisno o slanosti ribe) i po želji pobiberiti. Ne pretjerivati s količinom sira ili vrhnja – okus dimljene ribe treba ostati dominantan. Poslužiti uz tople ili hladne krekere.
  3. Od brašna, maslaca, vrhnja i sira zamijesiti tijesto dodajući vode koliko treba. Posoliti, dodati kim i listiće timijana. Zamijesiti tijesto u kuglu i ostaviti u frižideru barem pola sata. Može stajati u frižideru preko noći pa ga je zgodno zamijesiti dan ranije.
  4. Razvaljati tanko pa raširiti po plehu obloženim masnim papirom. Izrezati na željene oblike i po želji posuti grubo tucanim crvenim biberom ili krupnom solju. Peći 10-15 minuta dok ne porumene.