Mrežasta pogača zvuči komplikovano, ali zapravo nije. Riječ je o dizanom tijestu koje se oblikuje na sasvim jednostavan način.
Pogača se brzo sprema, a miris dok se pogača peče i koji ispunjava kuhinju je nenadmašan.
Potrebno je:
- oko 800 gr brašna,
- 500 ml mlijeka,
- 50 ml ulja,
- 4 jaja,
- 100 gr margarina,
- so,
- sjemenke,
- krupna so,
- 1 kašika šećera,
- kockica kvasca
Priprema:
Kvasac potopiti u malo mlijeka sa kašikom šećera, dodati jaja pa ulje i sve izmiješati žicom, dodati brašno i so i zamijesiti srednje tvrdo tijesto.
Ostaviti da naraste pa od tijesta odvojite jednu manju lopticu, a ostatak tijesta razviti na pola centimetra debljine i njega premažete sa otopljenim margarinom.
Zatim odozgo uvijte tijesto u rolnicu, savijte u krug i spustite u podmazan pleh. U krug stavite loptu pa je nožem malo isijecite. Ostavite da naraste, namažite žumancetom, pospite sjemenkama i krupnom solju i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.