Karamelizirani orašasti plodovi:

15 dkg oraha,

lješnika i badema,

4 kašike šećera,

1 kašičica cimeta,

2 kašike meda,

4 kašike vode.

Sladoled od mascarponea:

125 ml mlijeka,

1 vrećica vanilin šećera,

2 žumanca,

4 kašike šećera,

200 ml vrhnja za šlag,

500 g mascarponea.

Priprema:

  1. Karameliziranje orašastih plodova: Lješnike popržiti nekoliko minuta na suhoj tavi, a zatim ih premjestiti na suhu kuhinjsku salvetu da se malo ohlade pa ih salvetom dobro protrljati da odstranite kožicu. Potom orahe, bademe i lješnike isjeckati krupnije pa ih protresti kroz cjedilo da se očiste od presitnih mrvica.
  2. Šećer i cimet pomiješati, dodati vodu i med te miješati da dobijete homogenu smjesu. Smjesu potom izliti u suhu teflonsku tavu i miješati na laganoj vatri sve dok ne počne krčkati, pjeniti i lagano postajati ljepljiva. Onda umiješati orašaste plodove te još neko vrijeme miješati dok se sve ne stisne, odnosno dok ne bude djelovalo kao da više nema šećerne smjese.
  3. Smjesu premjestiti na pek-papir, lagano rasporediti i razdvojiti na sitnije kupice pa pustiti da se ohladi.
  4. Sladoled: Žumanca pjenasto izmiksati sa šećerom, a mlijeko prokuhati s vanilin šećerom. Kada mlijeko prokuha skloniti ga s ringle, pustiti da se slegne pa lagano umiješati žumanca sa šećerom, miješati nekoliko minuta, a zatim vratiti na ringlu i to na tihu vatru (jer ne smije prokuhati) i miješati dok se ne zgusne (neće se jako zgusnuti).
  5. Smjesu premjestiti u veću zdjelu i pustiti da se ohladi.
  6. U ohlađenu mjesu za sladoled umiješati prethodno umućeno vrhnje za šlag i mascarpone. Dodati i karamelizirane orašaste plodove, nemojte da budu u velikim nakupinama (dio ostavite za serviranje ili za posipanje po vrhu sladoleda u zdjeli u kojoj će se sladoled hladiti).
  7. Dobro promiješati i rasporediti smjesu u zdjeli u kojoj će se hladiti.
  8. Hlađenje: Za one koji nemaju aparat za sladoled, poslasticu staviti u zamrzivač i prva tri sata ga dobro promiješati svakih 40-ak minuta, a potom pustiti da odstoji, najbolje preko noći.