Pileći muffini jednostavni su za pripremu, mogu se poslužiti kao prilog, u glavnom jelu umjesto hljeba, uz domaću supu, za doručak, u bezbroj kombinacija, a što je najvažnije lako se serviraju i odličan su izbor jela „za ponijeti“.

Sastojci:

100 gr pilećeg filea

2 jaja

3 kašike nemasnog sira ili jogurta

6 kašika kukuruznog brašna (palente) i bijelo brašno po potrebi

100 gr ribanog tvrdog sira

začini po želji

Priprema:   

  1. Na tanko rezane komade pilećeg filea kratko propržite i sitno nasjeckajte na manje kockice.
  2. Umutite jaja, dodajte sir ili jogurt u zavisnosti od toga šta ste pripremili, zatim dodajte kukuruzno brašno/palentu i začine po želji i sve dobro izmješajte.
  3. Kada smjesa postane kompaktna dodajte piletinu i ponovo kratko izmješajte, ukoliko je smjesa previše rijetka dodajte bijelo brašno.
  4. Smjesu izlijte u kalupe za muffine, zatim pospite ribanim sirom i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Muffini su spremni kada blago porumene, a da li su dovoljno pečeni možete provjeriti čačkalicom (zabodite čačkalicu u muffin ukoliko je čačkalica čista kada je izvučete nazad vaši muffini su spremni, ukoliko ipak ostane tijesta, muffine pecite još kratko).