Poznate su brojne zdravstvene blagodati bijelog luka, a ako ste i vi ljubitelj ove moćne aromatične namirnice bez koje je nemoguće zamisliti mnoga jela, vrijeme je da se počastite ovom finom grickalicom. Recept je tako jednostavan da ćete u mirisnim zalogajima uživati u tren oka.

Sastojci:

1 hljeb

5 kašika maslaca

2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

3 čehna bijelog luka

sušeni origano

1 šoljica naribanog mozzarella sira

so i biber

Priprema:

1. Narežite hljeb na kriške debljine 2,5-5 cm.

2. U maloj zdjeli pomiješajte maslac, maslinovo ulje, bijeli luk, origano, so i biber. Rasporedite ravnomjerno po narezanom hljebu.

3. Posložite hljeb na lim za pečenje i pažljivo pecite pod gornjim grijačem oko 5 minuta, odnosno dok lagano ne porumene. Redovno provjeravajte kako hljeb ne bi izgorio.

4. Izvadite iz pećnice, pospite naribanim mozzarella sirom te pecite još 2-3 minute dok se sir ne otopi.

5. Odmah servirajte.