Jednostavni su za pripremu, kratko se peku, a još brže nestaju.

Sastojci:

170 g tamne čokolade

110 g maslaca

2 jaja

100 g glatkog brašna

125 g šećera (smeđi ili bijeli)

20 g gorkog kakaa

1 kašičica praška za pecivo

1,5 kašičica đumbira u prahu

1 kašičica cimeta

1 kašičica ekstrakta vanilije

prstohvat soli

šećer u prahu za valjanje

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, kakao, cimet, đumbir u prahu i prstohvat soli.
  2. Na pari zajedno otopite čokoladu i maslac. Ostavite 10 minuta da se ohladi pa u to dodajte šećer i dobro izmiješajte.
  3. Potom u čokoladnu smjesu dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući (metlicom, ne treba vam mikser) te ekstrakt vanilije. Na kraju malo po malo dodajte suhe sastojke (pod 1) i sve dobro izmiješajte.
  4. Smjesu stavite u frižider na najmanje 2 sata (može i preko noći) da se lijepo stegne.
  5. Kašikom vadite smjesu i valjajte je u kuglice veličine oraha.
  6. Kuglice uvaljajte u šećer u prahu pa stavljajte na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Ne trebate ih pritiskati, ali pripazite da je razmak između kuglica barem 4-5 cm jer će se kuglice u pečenju raširiti.
  7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 10-12 minuta. Pustite da se prvo malo ohlade pa tek onda vadite iz pleha i stavljajte na rešetku da se potpuno ohlade.
  8. Čuvajte u kutijama s poklopcem od 7 do 10 dana.