Jednostavni su za pripremu, kratko se peku, a još brže nestaju.
Sastojci:
170 g tamne čokolade
110 g maslaca
2 jaja
100 g glatkog brašna
125 g šećera (smeđi ili bijeli)
20 g gorkog kakaa
1 kašičica praška za pecivo
1,5 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica cimeta
1 kašičica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
šećer u prahu za valjanje
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, kakao, cimet, đumbir u prahu i prstohvat soli.
- Na pari zajedno otopite čokoladu i maslac. Ostavite 10 minuta da se ohladi pa u to dodajte šećer i dobro izmiješajte.
- Potom u čokoladnu smjesu dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući (metlicom, ne treba vam mikser) te ekstrakt vanilije. Na kraju malo po malo dodajte suhe sastojke (pod 1) i sve dobro izmiješajte.
- Smjesu stavite u frižider na najmanje 2 sata (može i preko noći) da se lijepo stegne.
- Kašikom vadite smjesu i valjajte je u kuglice veličine oraha.
- Kuglice uvaljajte u šećer u prahu pa stavljajte na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Ne trebate ih pritiskati, ali pripazite da je razmak između kuglica barem 4-5 cm jer će se kuglice u pečenju raširiti.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 10-12 minuta. Pustite da se prvo malo ohlade pa tek onda vadite iz pleha i stavljajte na rešetku da se potpuno ohlade.
- Čuvajte u kutijama s poklopcem od 7 do 10 dana.