Sastojci: 0507

 

250 g mladih kopriva,

5 većih krompira,

1 jaje,

250 g brašna,

2 dl paradajz soka,

2 kašike parmezana,

biber po ukusu.

 

07

 

  1. Listove mlade koprive blanširajte u kipućoj vodi oko tri-četiri minuta, a zatim izvadite i ostavite da se ocijedi. U međuvremenu očistite krompir, isijecite na četvrtine i skuhajte.

 

  1. Kada se kopriva ocijedi od vode, ako je potrebno malo je iscijedite rukama, ispasirajte u blenderu da dobijete pire. Potom ispasirajte i kuhani krompir pa mu dodajte koprivu i zajedno mutite dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.

 

  1. Preko tijesta od kopriva i krompira u sredinu sipajte cijelo jaje i polovinu brašna, pa mijesite.

 

  1. Formirajte od tog tijesta kuglice ili valjuške. Svaki komad uvaljajte u ostatak brašna, a zatim ih ubacujte u kipuću vodu, čim isplivaju na površinu, izvadite ih.

 

  1. Stavite u tanjire, pobiberite po ukusu, prelijte sokom od paradajza i pospite parmezanom.