Sastojci: 0507
250 g mladih kopriva,
5 većih krompira,
1 jaje,
250 g brašna,
2 dl paradajz soka,
2 kašike parmezana,
biber po ukusu.
07
- Listove mlade koprive blanširajte u kipućoj vodi oko tri-četiri minuta, a zatim izvadite i ostavite da se ocijedi. U međuvremenu očistite krompir, isijecite na četvrtine i skuhajte.
- Kada se kopriva ocijedi od vode, ako je potrebno malo je iscijedite rukama, ispasirajte u blenderu da dobijete pire. Potom ispasirajte i kuhani krompir pa mu dodajte koprivu i zajedno mutite dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.
- Preko tijesta od kopriva i krompira u sredinu sipajte cijelo jaje i polovinu brašna, pa mijesite.
- Formirajte od tog tijesta kuglice ili valjuške. Svaki komad uvaljajte u ostatak brašna, a zatim ih ubacujte u kipuću vodu, čim isplivaju na površinu, izvadite ih.
- Stavite u tanjire, pobiberite po ukusu, prelijte sokom od paradajza i pospite parmezanom.