Sastojci:
1 kg pečene i ohlađene bundeve,
500 g brašna,
2 jajeta,
svježi bosilljak,
maslinovo ulje,
so, biber,
parmezan.
Priprema:
- Rernu zagrijte na 200 stepeni. Bundevu narežite na kriške i pecite oko sat. Kriške ohladite, pa s njih maknite stvorenu koricu i odvojite narandžasto meso. Od njega napravite pire.
- Dodajte jaja, posolite, dodajte nekoliko sitno nasjeckanih listića svježeg bosiljka i brašno. Sve dobro izmiješajte, po potrebi dodajte brašno pa zamijesite izdašno, meko tijesto.
- Napravite njoke. U međuvremenu zakuhajte vodu, posolite je i kuhajte njoke dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih šupljikavom kašikom.
- Vruće njoke prelijte zagrijanim maslinovim uljem ili ih na njemu prepecite. Dodajte još listića svježeg bosiljka i pospite svježe naribanim parmezanom.